top of page
  • Taisha Tauma

TAJEMSTVÍ REIKI

( dlouhé 11 A4 stran)

K tomuto článku jsem se odhodlala až na základě nakupení se zvláštních setkání. Byla to setkání s lidmi, kteří měli nejen základní reiki, ale byli i mistry, či mistry učiteli. Když jsme, většinou náhodně, narazili na jejich základní neznalosti této metody, začalo mi docházet, jak zlé to u nás s reiki je. Ale popořádku.

Reiki jsem si udělala, když mi bylo krátce po 18 narozeninách. Přivedli mě k tomu rodiče, kteří už reiki měli a přispělo k tomu moje pochroumané zdraví. Zda to bylo řízení osudu nevím, rozhodně to značně změnilo mou životní dráhu. Chtěla jsem jít na zdravotní sestru a pak kdo ví…….Reiki mi ukázala lepší směr, kde se mohu realizovat a skutečně pomáhat. Hned po zasvěcení jsem začala vidět auru. Můj mistr měl ohromnou radost a začal testovat, co všechno je ještě ve mně skryto. Viděla jsem minulé životy, dokázala říct odkud jsou různé předměty, kyvadlo se kývalo jak mělo. Strávili jsme objevováním mě samé dva aktivní dny. Můj mistr byl tehdy snad jediný, který reiki skutečně rozuměl a nezaplňoval svým žákům hlavu dogmaty. Na moje zvídavé otázky, zda s reiki mohu to, či ono, nakonec odpověděl. Řekl mi tehdy větu, která nejvíc ovlivnila můj léčitelský – spirituální život. Díky ní jsem tam kde jsem a umím to, co málo kdo.

„Žádné hranice neexistují. Jsou jen ve tvé hlavě. Co tě napadne s reiki udělat, to udělej a uvidíš zda to jde“

Díky těmto slovům jsem za posledních 22 let (1994-2016) zjistila, že s reiki jde všechno. Také jsem, ale za ty roky potkala stovky, ba tisíce lidí, kteří reiki měli a netušili, co v rukách mají a jaké možnosti jim skýtá. Měli v hlavě mnoho dogmat a obav předaných svými nevzdělanými, někdy i vyčůranými učiteli, kteří měli strach, aby je žáci nepřerostli. Také jsem potkala mnoho mistrů-učitelů, kteří tyto lži a mýty šířili dál, protože tak jim to bylo předáno. Nikoho z nich nenapadlo reiki studovat, věnovat jí stovky hodin studia a praxe. Stačilo jim přiložit ruce a omílat tisíckrát omílané. Díky tomu se reiki dostala tam, kde dnes je. Jak mi kdysi řekla jedna žákyňka a kamarádka v jednom „ Ty máš tu výhodu, že dokážeš spojit zdánlivě nespojitelné a dát tomu tak srozumitelnou podobu, že i ty nejtěžší věci od tebe žáci pochopí a naučí se je aplikovat“. A měla pravdu. Přesto si však nemyslím, že bych byla nějak vyjímečná. Studovat, shánět informace, selektovat – zdravou kritikou – vyzkoušet pak v praxi své závěry – a udělat resumé, to může proboha každý. Proč se tak neděje nevím. Snad jsou lidé pohodlní, někteří mají pocit, že víc zjistit nemohou, než jim předal ó velký mistr, a určitě je i řada těch, kteří si skutečně nedokáží udělat vlastní výzkum a závěry. Je to obrovská škoda. Reiki je nástroj jímž můžeme měnit kvantové pole. Dnes se rozmohl kurz „kvantového léčení“, což je vtipné. Reiki tohle všechno umí – tedy spíše umožňuje – sama o sobě a není potřeba nic víc. Je to, jako by někdo objevil už objevené, jen to prodává pod jiným, asi pro moderní dobu zajímavějším, názvem.

Začala bych nejspíše od konce. Tedy od stupně Mistr-učitel. Odtamtud totiž jdou všechny informace žákům a pokud je mistr předává omezené, zmanipulované, dogmatické, pak je vše špatně i na začátku – u reiki 1.stupně. Než se člověk dobere k titulu Mistr – učitel, musí absolvovat nejméně dva stupně. První stupeň má žáka naučit jak se na reiki napojit, jak ji využívat při kontaktním léčení, jak jí porozumět (co to je, jak to funguje). Druhý stupeň je z mého pohledu mnohdy zbytečný. Je-li žák nadaný, dají se techniky z dvojky předat již na stupni prvním a žák je plnohodnotným reikistou se schopností působit na dálku a v čase a prostoru. Jen pokud je pro žáka šokující už to co umí s prvním stupněm se nechává naladění do Reiki 2.na jindy. Občas se stává, že se žáci sami rozhodnou pro stupeň Mistra, ovšem nechtějí ovládat zasvěcování. Odmítnou tedy titul Mistr-učitel. Na jedné straně to chápu, že nechtějí pracovat s žáky, ovšem pak nerozumím proč vyhazovat peníze za šidítko zvané Reiki 3. Ve chvili, kdy se vzdávají technik na zasvěcování si kupují vzuch. Reiki 3 totiž nemá oficiální náplň. Mistři si ji tedy musí, pod tlakem žáků, často vymýšlet, skládat z různých meditací a jednoho zasvěcení. Jestli-že se takto zasvěcený žák později rozhodne, že přeci jen touží reiki učit druhé, musí zaplatit podruhé, ovšem to samé zasvěcení, aby dostal titul učitele.(přičemž techniky zasvěcování jsou zadarmo v několika knihách i na netu ) Pak se mu dělá tzv. zasvěcení do Reiki 4. Jen několikrát za moje působení jako učitele (od roku 2000) mě žák přesvědčil, abych šla přes svoje pocity a doslova mu prodala iluzi mistra-nemistra. Abych nespadla na úroveň jiných mistrů,kteří to dělají úmyslně – nedávají žákům na výběr – učila jsem v třetím stupni metody nahlížení do těla a mentální chirurgii (které se dnes tak bombasticky říká kvantové léčení ). Chtěla jsem, aby žák odcházel s titulem mistr a přitom, aby obdržel skutečně mistrovské dovednosti. I tak můj žák věděl, že s tímto přístupem úplně nesouzním. Když mistr, tak se vším všudy. Se vší zodpovědností a možnostmi. Tak jsem to dostala já a chtěla-chci to tak předávat dál.

Postavení Mistra-učitele se v naší zemi zvrtnulo neskutečným způsobem. Ačkoliv neexistuje oficiálně Velmistr, mnozí si tento titul prostě vzali. Prohlásili se za něj, aby vzbuzovali v lidech obdiv. To co by měla reiki rozpouštět – rozdíly mezi lidmi a ego – to bylo bohužel mávnutím ruky odsunuto jako nepotřebné. Na tento aspekt navazuje snaha mnoha mistrů-učitelů, vypadat před žáky a klienty jako bytost vyvolená, dokonalá, která má všechno vyřešené a vidí za horizont vesmíru. Žáci sedí před takovým mistrem s pusou dokořán, uctívají jej, nikdy by si nedovolili vyslovit nesouhlas, natož o slovech a činech mistra přemýšlet. Nevidí, že je mistr obyčejným člověkem, protože on přijal schválně masku nadlidskosti. To je, z mého pohledu, snad to nejhorší co se může stát. Žáci od takového kuliferdy přijímají nekriticky všechno co řekne a tak mu skáčou na lopatu. Pak už není problém „šup s nima do pece“. Do pece plné dogmat, strašení a bloků – jen aby svého mistra nepřerostli. Z toho všeho vzešla dogmata a mýty, o kterých chci psát.

KDO BYL USUI Mýtus vypráví, aby byl lépe prodejný zejména v USA, kde se reiki začala šířit do světa, že byl Usui katolík, theolog, který zažil osvícení a obdržel tajemné symboly v ještě tajemnějším tibetském klášteře, kde měli – čirou náhodou – schované záznamy Ježíše, kde popisoval jak léčil. Jestli sami cítíte, že tady toho bude víc, co není košér, tak máte dobrou intuici a rozum. I v dnešní době, kdy vyšly mnohé knihy popisující Usuiho život – díky rozhovorům s jeho rodinou a přímými žáky žáků- se dále líně předává tato polévka plná plevelu. Pokud chcete sami zapátrat – a vřele vám to doporučuji, pokud opravdu stojíte o kvalitu toho co děláte – jukněte se do velmi kvalitních knih OHNĚ REIKI – Frank Arjava Petter, nebo JIKIDEN REIKI Tadao Yamaguchi. Neříkám, že vám bude reiki lépe fungovat, ale alespoň nebudete vycházet z účelově šířené pohádky. Rozhodně pochopíte, že byl Usui NAPROSTO NORMÁLNÍ člověk, který se uměl rozčílit, zkrachoval mu obchod, měl dvě děti, choval se přirozeně a měl i své osobní-rodinné problémy. Dodnes je totiž zákaz v jeho rodině vyslovovat jeho jméno… Nešlo o žádného nanebevzatého mistra, nebo joudu, co chodí ve zlatém rouchu oděný, aby druhé zmanipuloval. Důkazem toho je i taková maličkost, že zemřel na mrtvičku ve věku pouhých 61 let. (díky mému dalšímu zkoumání takto brzo umřela i většina našich známých, velmi nadaných léčitelů )

KDE SE VZALA TU SE VZALA Mnoho mýtů koluje kolem reiki. Slyšela jsem už i takové hlouposti, že pochází ze Síria, nebo jiných hvězdných dálav. Jiní tvrdili, že nám ji posílají mimozemšťané. To byly ty nejšílenější, a z mého pohledu nebezpečné, pohádky. Jestli-že totiž nepochopíme s čím pracujeme, nevíme jak to funguje a tím jdeme naprosto mimo cestu. Reiki je forma čchi-kungu. Usui jej cvičil, jako správný buddhista toto cvičení znal a praktikoval. Čchi-kung má dvě formy. Vnější a vnitřní. Vnější to jsou cviky- pohyby, které provádíme. Těmi cviky zaopatřujeme svoje fyzické tělo a umožňujeme proudění čchi (ki ) skrze meridiány. Vnitřní čchi-kung jsou řekněme vnitřní cviky- tedy představy, vize – které probíhají uvnitř nás při tomto cvičení. Ty pracují s energií na hlubších, řekněme na spirituálních úrovních. I v klasickém čchi-kungu naleznete pozici rukou, kdy držíte dlaně naproti sobě a sbíráte energii – tvoříte kouli. Z toho přímo vychází metoda reiki. Reiki je název techniky při níž se pracuje s univerzální energií – čchi, ki, orgon, prána, vital. Nejde tedy o nic jiného, než energii prostupující vše živé v kosmu (a možná i vše „neživé“ ) Univerzální energie je totiž všude. Tajuplný nádech reiki získala díky „zasvěcením“, která se na žácích provádí. Pro neznalého diváka je iniciace impozantním dílem Ducha. Souhlasím s tím, že je úžasné a dokonalé, že jsou v kosmu síly, jež nám umožní člověka jediným zasvěcením natolik zprůchodnit, že je sám prostředníkem pro tuto sílu. A ano, samotný akt zaktivování je – věřím – dílem Svrchované Jednoty zvané Bůh (nadřazený kosmický zákon ). Ovšem divadlo, které při tom učitel provozuje, je jen divadlem. Učitelé po celém světě se učí speciální postoje, symboly, i místa kam je vkládat. To celé je nutné dodržovat, aby bylo zasvěcení funkční. Alespoň tolik pohádka. Kdo však pochopil jak energie fungují a ten kdo sbíral materiály od všech světových linií přes dvacet let, a ten kdo si to tisíckrát vyzkoušel, ten už ví, že TO VŠECHNO JE JENOM DIVADLO a na kvalitu, nebo funkci zasvěcení nemá vliv. Co linie, co učitel (a jeho tajné zasvěcovací techniky) to naprosto jiné přístupy, jiná místa, která se tzv.zasvěcují a to zcela jiné symboly. Přesto to VŽDYCKY FUNGUJE. Najdou se samozřejmě tací, co si ve své drzosti dovolí tvrdit, že jen jejich zasvěcení je to pravé a jediné funguje atd. Je to bohužel o neskutečné neinformovanosti, kterou by si mistr-učitel neměl dovolit, nebo to vychází z neuvěřitelně přebujelého lidského ega – které by mistr neměl mít také 🙂 Je to neskutečná duchovní nepokora a popření něčeho většího, než jsme my sami. Jak řekla jedna úžasná mistryně :“ Cožpak může jednotka uhlíku, jíž člověk je, urazit boha všemohoucího?“ dovolím si to trochu pozměnit : „Cožpak může jednotka uhlíku, jíž člověk je, aktivovat něco tak mocného, jako je samotné zasvěcení?“ Jako učitel učím své žáky, aby vždy dbali pokoru k tomu, s čím pracují a aby si uvědomovali, bez ohledu na to zda jsou jen žáky, či učiteli, že je jim Síla pouze propůjčena něčím vyšším. Nemusíme tomu dávat názvy, vzývat to a plazit se po zemi. To je snaha mít to pod kontrolou, což nejde a je to i fanatizmus. Zásadní je uvědomit si svou malost tj.nedokonalost tj.lidskost.

ČISTÁ ENERGIE Dohady kolem toho jak čistá reiki je a zda vůbec, činí z reiki nechtěně bojiště. Za ty roky jsem narazila na mnoho fanatických názorů (zastánců toho, že je země placatá), že je reiki samotným satanizmem. Na opačné straně si můžeme vyslechnout pohádku o JEDINEČNÉ POUZE POZITIVNÍ ENERGII. Chudák Mikao Usui se při tom musí obracet v rodinné hrobce a proklínat den, kdy reiki lidem přiblížil. On jako buddhista a znalec východního postoje k energii věděl a učil, že jde o energii univerzální, obsahující oba póly. Pokud jste někdy viděli monádu – zobrazení jin a jang – jistě rychle pochopíte o čem mluvím. Jde o to, že ŽÁDNÁ ENERGIE není jen jin, nebo jen jang. Neexistuje v kosmu oddělenost jednoho od druhého. V bílé je kapka černé a v černé je obsaženo určité procento bílé. Toto je základní princip všeho ve vesmíru. Reiki nevyjímaje. Reiki je JEN ENERGIE a jak ji použijete je na vás. Není ani inteligentní – jak jsem kdysi věřila i já sama, přiznávám – prostě jen je. To my určujeme svými myšlenkami, postoji a přístupem, jak bude využita. Osobně jsem zažila mistryni Reiki, která se sama ani netajila tím, že praktikuje satanizmus. Zažila jsem srážku s těžce psychicky nemocnou mistryní, která reiki vyučuje. Zažila jsem úžasné mistry, jejichž podání bylo tak ladné a lehké, jako je sama reiki. Reiki můžete využít k posílení svojí zlosti, ale i k sebeovládání. Znovu opakuji, je to jen nástroj. Zbytek je na vás. Do vás vchází univerzální, z vás vychází zaměřena určitým směrem. Nyní přecházím k velmi zvláštnímu aspektu, jež zde musím zmínit. Jde o zastrašování žáků jejich mistry, opět v nepochopení funkce reiki, ve smyslu „zašpinění“ reiki jejich osobní energií. Pokusím se jednoduchý příklad. Tito mistři tvrdí, že pokud je terapeut reiki jakkoliv disharmonický (třeba bolavá záda, špatná nálada, únava) tak nesmí reiki dávat, protože by se v něm zašpinila a on by ji v takovém ušmudlaném stavu předal klientovi. Nesmíme zapomínat, že reiki je univerzální. Sama má v sobě Světlo i Tmu. (opět připomínám – stejně jako všechno ostatní v kosmu ) Chvíli nad tím přemýšlejte a teprve poté čtěte prosím dál. Reiki tedy v této podobě prochází systémem člověka a ano, zdálo by se, že se může „ušpinit“. Vždyť jsem potvrdila ,že záleží na nás v jakém stavu nás opouští. To jsem ovšem mluvila o vědomém stavu – vědomém řízení energie našimi myšlenkami. Jako univerzální energie nerozlišuje mezi „hodný a zlý“. Je jako oheň. Existuje. Mohu si jídlo ohřát, ale také podpálit barák sousedovi ve zlosti, že mi jeho jablka padají přes plot na zahrádku. Je to moje vědomá volba a vědomý čin. Oheň sám, když skrze mě projde , nebo mi ohřeje jídlo, nebo spálí dům, zůstává sám sebou. Ohněm. Mohu ho utlumit, mohu ho přiživit – když vím jak. Reiki tedy řízena naší vůlí buď zesílí, zeslabí, půjde tam, či onam. Mohu ji zabarvovat (vizualizujeme si reiki barevnou ), dávat jí tvar (chronicky známá reiki koule), můžeme ji zastavit i spustit. Necháme-li ji prostě jen proudit bez EGA , tedy bez řízení a ovládání, jenom projde. Stejně jako našimi systémy prochází od spojení vajíčka a spermie až do posledního výdechu. Jen, tímto přirozeným způsobem, proudí slaběji, než při vědomém otevření kanálu. Ráda bych ještě zmínila stav, kdy se reiki – naprosto běžně – spouští sama, bez toho, aby se nás ptala, zda jakože chceme? 🙂 Stačí nastoupit do trolejbusu a pokud bude poblíž někdo, komu bude zle, začnou vás brnět ruce (či jiné pro vás typické projevy proudění reiki). Funguje to na přirozeném principu setkání našich aurických vrstev. Vaše aura nadupaná energií se dotkne aury nemocného a on si sám začne reiki brát. Můžeme to nazvat podvědomou dohodou mezi vašimi dvěma dušemi. „Héj, je mi zle a ty máš energii!“ „Oki tak si vem.“ Pokud bychom žili ve strachu, že si i takto druzí vezmou něco z nás, něco „špatného“ tak to abychom se raději zavřeli v podzemních krytech a strávili zbytek života v osamění – všichni bez vyjímky. Protože stejná podvědomá komunikace a výměna energií funguje mezi prachobyčejnými lidmi dnes a denně – a to dokonce i ve spánku. A pokud vím, všichni máme tuny nezpracovaných věcí, různé duševní i fyzické bolistky. NEEXISTUJE ABSOLUTNĚ ZDRAVÝ A HAPPY ČLOVĚK. Nepíšu zde nic co bych objevila. Je to úplně obyčejný základ kvantové fyziky (ovšem staří mudrci, léčitelé, mystici a šamané to věděli a hlásili už před tisíci lety ). A nyní to nejlepší. Abychom pochopili reiki jako takovou – nejraději bych psala ČCHI, protože reiki je jen název metody, nikoliv energie – musíme si vysvětlit, proč má tedy smysl si ji předávat – přijímat. Reiki – pro jasnovidné lidi teď budu jen opakovat to co oni vidí – transformuje jiné energie. Vše stojí na daných zákonech a principech. (zase ta otravná kvantová fyzika) Vyšší vibrace překalibruje nižší vibraci. Reiki je jako kytara, která stojí v místnosti proti jiné kytaře. Jestli-že jednu kytaru rozezvučíme a pak náhle utišíme, můžeme zaslechnout jemné rozvibrování u druhé kytary, která pasivně stojí v koutě. Ještě lepším příkladem je tibetská mísa. Kdo jich má víc tak ví. Jednu rozehraje a ostatní začnou brumlat také. Člověk co se právě naplnil větším množstvím reiki rozvibrovává lidi, kteří jsou v jeho blízkosti. Táhne je na vyšší – reiki vibraci – a tím jim pomáhá. Neléčí je. Oni se léčí sami. Pokud je problém pouze v energetické rovině, stačí pár minut, jestli-že jde o fyzický problém pak je třeba mnoho sezení.

Jediné, kdy tedy mohu druhého poškodit – teoreticky -je chvíle, kdy použiji reiki na zesílení své síly a mrsknu třeba na svou oběť nenávist. Ovšem pozor! Reiki zesílí pouze mou osobní sílu, ne negaci jako takovou !!!! Té dává sílu ego člověka! Kdyby na sebe rozlobený člověk nechal reiki nějakou dobu působit, ( „rozpouštím svou zlost“ ) jeho negace se zvýšením vibrací změní a on už nebude schopen přehodit ji jinam. Přestane zlost cítit. Jsou to dva, od sebe oddělené, aspekty, které je třeba pochopit a dle toho jednat. Mám-li k někomu extrémně záporný postoj, tak mu logicky ani nebudu chtít pomáhat. Pokud ovšem chci zapracovat na své osobnosti, pak skrze reiki změním svůj postoj a pak mohu jít reiki předávat.

S REIKI NEJDE UBLÍŽIT? Ale jde. Bohulibý nápis jako by k reiki lákal úplně všechny a říkal, jsem samospásná metoda, za kterou nenesete žádnou zodpovědnost. Věřím ,že to mnohé k mistrům nalákalo. Za všechno ve svém životě neseme odpovědnost. Tím spíš za práci -tedy zásahy – do energetického pole druhých lidí. Reiki jako taková neublíží, v tom je skrytá malá pravda. Ovšem jak už jsme si řekli na příkladu ohně, záleží vždy na způsobu použití.

Například, reiki terapie vyvolává velmi silnou léčebnou krizi, která simuluje epileptický záchvat. Člověk leží na zemi, tělo sebou zmítá v křečích, často se vzpíná do oblouku a s úderem dopadá zpět na podložku. Nohy, ruce sebou mlátí také. Člověk je, ale při vědomí a nesliní. Jen drkotá nahlas zuby, je mu strašná zima, má příšerný strach. Věřím, že tyto očistné projevy byly často špatně identifikovány jako posedlost – a stav při vymítání ďábla. Tak jako na jednom z kurzů vaginálního mapování. Klientka mi vyprávěla zážitek starý asi dva roky. Na kurzu této extrémně intimní metody bylo 60 lidí, kteří si vzájemně sahali do vagín a učili se dělat „odblok“. Jedna z klientek prožívala silné emoce, nelidsky řvala, přičemž z ní odcházely tyto těžké energie. Dva pomocníci jí drželi v tomto stavu za ruce a nohy a křičeli :“Pusť toho satana ven.“ Lidská nevzdělanost v oblasti práce s energiemi a drzost s jakou si dovolí do druhých zasahovat, je donebevolající. S jak strašným traumatem navíc žena odcházela se můžeme jen domnívat. Prožívá-li klient na reiki tuto očistnou reakci, je třeba jej uklidnit, obalit dekami a co nejrychleji uvolňovat energie, jež otřásají systémem, jak se snaží prodrat meridiány. Na prvním místě musí být fyzické bezpečí -odstranit židle, stůj atd. pokud samozřejmě klient leží na zemi. Položit ho naopak na zem, na něco měkkého, teplého, pokud ho máte na masérském lehátku (spadnul by při záchvatu a poranil se ). Dál zabezpečte teplo. Nedávejte pít, dokud záchvat nepomine. Na druhém místě je duševní klid. Klient musí vědět, že víte co děláte. Vysvětlujte mu klidným a radostným hlasem, že se zbavuje těžkých traumat z minulosti a že je šikovný, protože si to dovolil. Třetím zásadním bodem je urychlit profesionální prací uvolnění těchto energií. Záchvat může trvat i deset hodin !!!! Výhodou je, že náš systém je velmi moudrý a věřím, že i vyšší moc zasáhne, takže se záchvat několikrát jakoby přeruší. Zklidní se otřesy a člověk je schopen za vaší pomoci dojít na wc a napít se něčeho teplého. Jakmile podvědomí vidí, že bylo uděláno, co klient potřebovat, záchvat se rozjíždí znovu, aby došlo k perfektnímu a ucelenému očištění. Každá část záchvatu bývá jemnější a kratší. Končí se až v okamžiku, kdy jste vy naplněni teplem a klient také ! Ruce i nohy musí mít teplé. Je to znamení, že všechno odešlo ven. Tyto silné projevy vyvolává uvolnění takových věcí jako jsou sexuální zneužívání, znásilnění, potraty, šikana ve škole, ale i jiná traumata nasbíraná za život. Vyčistila jsem takhle například ženu po čtyřech samovolných potratech a ona v pořádku otěhotněla a donosila dítko.

Dalším ublížením bychom mohli považovat použití reiki na člověka, který jde pod narkozu. V reiki je – a ne náhodou – zásada reiki lidem na operačním sále neposkytovat. Za svou praxi jsem nasbírala nespočet případů, kdy reikisté neuposlechli -nebo neznali – tuto podmínku a známému posílali reiki přímo na sál. Velmi nemilé pak bylo, když se postižený probral uprostřed operace. Sama jsem to zažila, když jsem čekala na vyndání tukové bulky a jako to trdlo jsem si celou dobu držela bulku rukou, ze které valila reiki. Lékař byl zoufalý, musel použít dvakrát tolik injekcí, abych přestala cítit ( ještě to nezažil a tak mě nechal koukat jinam a bodl. Zařvala jsem jak tur. Pak už beze slov přidával injekce a kroutil hlavou). Ke konci šití jsem už zase všechno cítila, ale to už mi řekl :“ To už vám opichavat nebudu , vydržte!“ Reiki se doporučuje posílat až poté, co se samovolně člověk probral z narkozy….

Mohli byste se právem zeptat – a proč to tak je? Protože reiki zrychluje metabilizmus, tedy detoxikaci organizmu. Kdo s reiki aktivně pracuje a pokusil se opít tak ví, že to trvá déle a mnohem rychleji se z toho dostane než ostatní. Narkoza je pro tělo jed a tak ji začne tělo povzbuzené reiki vyplavovat. Pro tuto jedinečnou vlastnost si většina lidí reiki dělá.

Ještě bych ráda zmínila jeden aspekt. Reiki při migréně. Klasicky každý reikista aktivně přiloží ruce přímo na hlavu, jsa přesvědčen, že tak činí to nejlepší. Bohužel, migréna se může extrémně zhoršit a knokautovat postiženého až do bezvědomí. Též jsem zažila, že jeden ze žáků mého mistra neposlechl a klientka se mu sesula k zemi. Čím je to způsobeno? Lebka se jako jediný orgán nemůže pružně roztáhnout – to je ta migréna. Hlava je plná horka (podle TČM) z našeho pohledu hutné energie. Přidáte-li naráz další energii, je to takový přetlak, že hlava skoro exploduje jako papiňák. Proto se musí migréna uvolnit pozvolna. Rukama se energie napřed rozvíří kolem hlavy, začne se stahovat pryč a „rozfoukávat“ určitými pohyby. Až když ji ruce vyhodnotí jako řídkou, můžeme ruce přiložit. To už, ale bývá klient bez migrény. Ruce na hlavu dáváme tedy na doléčení. Ruce vám také – už po reiki 1. musí umět ukázat, odkud ta migréna jde. Zda to je spíše energie, zuby, uši, oči, nebo páteř….

INTELIGENTNÍ REIKI leta letoucí jsem věřila – brala jak mi bylo dáno – že je reiki inteligentní. To ona si moudře najde v našem těle, kde je nedostatek, nebo přebytek a „opraví“ to. Jenže po letech jsem došla k úžasnému zjištění. Reiki je jen reiki. Inteligentní je totiž naše tělo a podvědomí. To my vlastně rozhodujeme, kam chceme aby reiki tekla, nikoliv reiki samotná. Naše tělo ví, kde potřebuje léčit a tam si energii prvotně stáhne. Až když jsou zásadní místa ošetřena, nechá přebytky rozplývat do zbytku těla. Proto se může – bude – stávat, že při působení na bolavý zub nebudete úspěšní, ale zato vyjde do druhého dne ledvinový kámen. Ledvina je nejen příčinou bolesti zubu, ale hlavně je pro tělo zásadnějším orgánem, než zub.

PŮSOBENÍ NA DÁLKU Jde o jednu z nejdůležitějších metod používaných nejen v reiki. Metody užívané v reiki jsou opět univerzální, vypůjčené z magických postupů a učení. Při této metodě energii směřujeme na dálku k člověku, zvířeti, místu, do situace, do minulosti – ovlivnění příčin, do budoucnosti – úprava budoucí situace atd. S touto metodou se reiki stává univerzálním pomocníkem pro praktický život. V reiki existuje opět jedna smrdutá lež a tou je, že to člověk s reiki 1 nesmí dělat! Buď je šířena iluze o tom, že by mu to stejně nefungovalo – stačí překročit stín učitele a zkusit to a uvidíte ten švuňk – nebo aby byli žáci odrazeni od vlastního rozvoje, je jim tvrzeno, že si tím zatíží karmu, že ji přetáhnou na sebe a další nestoudnosti z pera menipulantských učitelů. V tomto případě jde opět buď o převzatou lež nebo úmyslně šířenou. Kdo chce totiž tuto techniku používat a být více svobodný ve využití reiki, je směřován na druhý stupeň. Což učiteli přinese další nemalé peníze. Faktem je, že VŠECHNY ENERGIE lze bez jakýchkoliv zasvěcení a stupňů posílat na dálku. Důkazem je nejen kvantová fyzika a moudrost starých mystiků, ale i základní nauka o síle a vlivu myšlenek. Všichni dnes už víme, že svými myšlenkami ovlivňujeme vesmír, svět, – kvantové pole. A děláme to všichni bez rozdílu. Už pradávné kletby fungovaly na tomto principu. Stačí se na člověka pořádně naštvat a veškerá tato energie k němu okamžitě proudí. Kdo je tak vnímavý jako já, tak ví jak silně je cítit, když na nás někdo tak negativně myslí. Výhodou je, že se můžeme okamžitě bránit. Necitlivý člověk sice necítí toto působení, ovšem jeho systém příchozí těžkou energii zaznamená a reaguje. Člověku je zle, nebo je unavený atd. Energie dorazila do cíle. Jestliže tohle dokážete myšlenkou – ve zlém i dobrém (modlitba za někoho)-pak reiki není vyjímkou. Tvrzení, že potřebujete další zasvěcení, či proboha dokonce nějaké symboly, zavání tvrzením, že země je placatá a nese ji na zádech obrovská želva. Samozřejmě, že je na učiteli, aby zvážil, zda je žák mentálně připraven už v prvním stupni absolvovat – vstřebat – působení na dálku. Prostě si to srovnat v hlavě. Nemá to však nic společného s funkcí reiki jako takové.

SYMBOLY, ZASE TY SYMBOLY Nemalou lží – tajemstvím- jsou symboly používané v reiki (od druhého stupně). Nasbírala jsem jich už v prvních deseti letech cca 40 a pak už jsem přestala. Bylo to panoptikum egíček různých mistrů, kteří pro svoje vyzdvihnutí nad ostatní, často cucali tyto symboly z prstu. Čmáranice v podobě přeškrtlého srdíčka, nebo domečku co jsme ho kreslili jako děti jedním tahem atd. Člověku až oči přecházely.

Zde jsem měla opět úžasný vzor ve svém mistrovi. Naučil mě totiž už s prvním stupněm působit na dálku, bez nějakých caviků a symbolů. „Když můžeš na dálku vidět, můžeš i působit…“zněla strohá odpověď. Ve spojení s výše zmíněnou větou :“Zkus to a uvidíš jestli to jde“ jsem fungovala naprosto ve všech oblastech. Byla jsem jako dítě. Dokud dítěti neřeknete, že něco nejde, dělá to s absolutní přirozeností. Jakým šokem jsem byla pro žáky jiných mistrů, kteří skoro omdlévali, když viděli co umím s prvním stupněm – a oni s dvojkou a trojkou ani neměli tušení, že to jde,nebo jak to dělat. Dnes a denně velebím svého mistra za to, jak mě na život připravil. Za jeho normálnost (uvařil nám masitou čínu, což by mělo být podle některých mistrů značně blokující energie ), za zemitost (když jsem vyšilovala uklidnil mě svým broukavým hlasem a šel si zapálit na zápraží cígo), za jeho otevřenost se kterou mi předal naprosto všechno co uměl. Vysvětlil mi, že jsou symboly pomocnými kolečky pro ty, kteří nejsou schopni tak jednoduchého myšlení, jakým je : „prostě pomyslím a jde to“. Chápu to, proto symboly předávám svým žákům, ale jen do sbírky – jako zajímavost, která se váže ke kultuře a historii reiki. Vždy však několikrát vysvětlím, že je nepotřebují a naučím je správně přemýšlet, aby jim všechno šlo i bez nich. A na kurzu se ujistím,že jim to nečiní potíže. Pokud si však chtějí se symboly hrát, kreslit si je na hrnky atd.nejsem proti. Je to jejich svobodná vůle a já se kdysi taky takhle bavila.

KDE SE VZALY Odkud jsou symboly? Napřed musím uvést na pravou míru jak se to s nimi má. Můžeme je rozdělit do tří skupin. První skupina obsahuje tzv. první tři CHKR, SHK, HZZSN (zkratky např.CHKR je chou ku rei). Tyto symboly jsou považovány za tradiční. CHKR má aktivovat druhý stupeň reiki, přičemž opět narážíme na mýtus. Kdokoliv, kdo je jasnovidný a pracuje s energiemi do hloubky ví, že máme prostě kanál, (vyšší čakry a vyšší vrstvy aury ) jímž jsme spojeni s kosmem a vším co v něm je (odtud schopnost čerpat info z akáši, mluvit s duchy, anděly , používat různé energie – v šamanimu žádná zasvěcení nejsou a přesto má šaman neomezený přístup ke všem frekvencím) a můžeme to používat v síle, která se rovná průchodnosti našeho kanálu. Průchodnost zajišťuje napřed zasvěcení, ale i bez něj je možno kanál roztáhnout a to PRAXÍ. Každodenní praxí. Pokud jste lenoši, kanál bude skomírat, symboly, nesymboly. SHK by měl – a teď byste se divili jak se liší názory různých linií – sloužit k léčbě psychiky. HZZSN je údajně určen právě k léčení na dálku a jak už jsem zmínila, tomuto mýtu věří většina reikistů. Jak už jsem zmínila, názory na co všechno jsou tyto symboly se různí, což je vtipné, když vezmeme v úvahu, jak na nich lidé reiki staví a tak zde nechci bližší info sdělovat. Není to ani účelem článku. Druhá skupina jsou symboly dnes už skoro adoptované za tradiční, ale není tomu tak. Přidali je do Reiki různí mistři (mám jejich jména ) a šlo o symboly získané channelingem, nebo sponátnní vizí. Třetí skupina jsou symboly, které si z prstu vycucali druhořadí mistři, aby měli pocit, že něco umí. Mám jich také slušnou sbírku, ale jen proto, abych žákům ukázala, že „takhle opravdu ne!“ A nyní další část, kterou byste měli vědět: Dodnes nikdo přesně neví, zda Usui první tři , plus mistrovský DKM– tradiční – symboly používal. Je to všechno jen šeptanda a i v té šeptandě není zcela jasně řečeno, že by na nich stavěl fungování reiki jako takové. Usui totiž dával velký důraz hlavně na básně starého císaře, které předčítal a citoval a v nichž spatřoval velké moudro. Také kladl důraz na pět pravidel reiki, která dle mého převzal z čajového obřadu. Jsou totiž totožná. První symbol je spirála, kterou protíná nožička. Nebo spíše nožka visíci ve vzduchu je dole zakončena spirálou. Dočetla jsem se, že jde o jedno z mnoha zpodobnění spirály, kterou můžeme vidět napříč časem u všech civilizací. (Indie, Mayové, Tibet atd.atd.) Druhý symbol jsem objevila v původní podobě pod názvem KIRIKU. Je s ním spojena mantra óm amrta tejehara húm. Tento symbol najdete na vrcholu jedné z Usuiho modliteb a je znakem vážené rodiny Usuiho. Je to symbol buddhy nekonečného světla a života. Z textu, který u symbolu následoval jsem velmi rychle pochopila, že v podstatě slibuje osvícení. Přímo se praví „Jeho podstatu najdete všude“ (Což mi rezonuje s Kristem – nikoliv Ježíšem – což je energie přítomná ve všem. „Nadzvedni kámen a budu tam…“ Třetí symbol HZZSN pochází z japonského symbolového písma kanji – z kaligrafie. Tato písmena mají dán přesný styl záznamu, včetně tahů štětce (pera), která je třeba při zapisování dodržet. Proto i mnozí reikisté upadají do paniky, když si nemohou zapamatovat přesný styl „zapisování ve vizualizaci“. Přivoďují si tuto paniku úplně zbytečně. Kdyby přemýšleli, došlo by jim, že symbol vizualizují – v celku je jeho síla – a jako takový předávají energiím klienta, nebo svému podvědomí. Energiím je fuk jak jste si ho prstíkem kreslili na dlaň nebo do vzduchu, či jste si symbol prostě představili v celé jeho kráse. Ale vašim blokům v hlavě to jedno není. Zbavíte-li se jich, strašně se vám uleví a posune vás to dál, možná dál než je váš mistr, který vás tak naprogramoval. Pokud bychom skutečně stavěli na nějakém působení symbolů, muselo by to být působení jich jako celku ! Jejich podstaty a tvaru. Další důvod, proč netřeba panikařit, je holý fakt, že jsem za dvacet let nasbírala od každého symbolu minimálně tři jeho zpodobnění- HZZSN 5ks (všechna zaručeně pravá a jediná dobře zakreslená ) a přitom jsou naprosto odlišné a REIKI VŠEM PRAKTIKUJÍCÍM FUNGUJE STEJNĚ. To samé platí pro symbol mistra, ke kterému se ještě vrátím.

DAI KO MIO Další lží a iluzí jest, že tento symbol funguje jen mistrům, nebo mistrům – učitelům. Jde také o obyčejné písmo s nějakým významem, které bylo vytaženo ze slovníku kaligrafie !!! Já sama mám asi čtyři, nebo pět jeho zpodobnění a každé jiné. Od svého mistra jsem dostala ofocený symbol přímo ze slovníku. Proto si jsem jistá jeho pravou podobou. Ať je to jak chce, znovu opakuji hlavní zásady : 1) symboly nikdo nepotřebujete, energie sílí jen vaší praxí – prací a vašimi myšlenkami. 2) je už tolik podob symbolů, že stejně pravděpodobně vizualizujete naprosto pozměněný symbol 3) jde jen o písmo. Je to, jako byste byli závislí na používání našich písmen například byste tvrdili, že bez písmene Q se reiki nespustí……….

Myslím, že za tvrzením „Bez mistrovského stupně vám to nebude fungovat“ je obyčejný strach mistrů, že přijdou o peníze. ( a snad tomu i někteří věří, čili tak činí v dobré víře. Alespoň tak. ) Kdyby si člověk uvědomil všechny spojitosti, došlo by mu nakonec totiž tohle: REIKI MŮŽE POUŽÍVAT KAŽDÝ I BEZ ZASVĚCENÍ ZE STRANY UČITELE. Bůh je tady totiž pro každého, takže i reiki. Nevracejme se k církevním zlozvykům z lidí dělat ovce, které potřebují prostředníka mezi sebou a božstvím. Všichni jsme jedno. Všichni jsme na jedné lodi. Všichni skončíme v zemi. A všichni máme do kosmu stejně daleko……

A je tomu tak. Chcete-li zasvěcení, stačí si sednout a požádat o něj. Pamatujte : „Co bude přijato na zemi, to bude přijato v nebi“ (toto je citát z bible). Slyšela jsem to v jiné podobě a je to velmi blízké tomu, co mě učil můj moudrý učitel: „Co si dovolíš, to ti dovolí i Bůh.“ Úžasný pan léčitel Paseka se tím řídil a výsledky mluví dodnes za něj.

Ať už ta moudrá slova vyšla z úst kohokoliv, jsou svatá. Mohou změnit váš život tak, jak byste si sami ani neuměli představit. Platí totiž pro všechno ve vašem životě. Chcete umět jazyk? Pokud si to dovolíte a spojíte svoje „MŮŽU“ s praxí, pak se jazyk naučíte skvěle. Nebo toužíte zpívat? Nebudete-li vyhledávat výmluvy typu : “Nemám hudební sluch“, pak se zpívat naučíte. Místo „nemohu“ se naučte říkat si „CHCI A MOHU“ a uzříte pravý zázrak. Bez různých dogmat, bez zastrašování a bez zasvěcování. Vlastní píle je nadevšechno. Nepokoušejte se přebíhat sami sebe desítkami koupených zasvěcení. Protože co? Protože nelze předběhnout sám sebe! Zadarmo, bez stovek, ba tisíce hodin praxe nic nedostanete, kromě halucinací a duševních poruch. Ročně se na mě obrací velké množství lidí, kteří začínají větou „Poškodilo mě duchovno“. A já s nimi končím hovor : “Poškodili jste se sami nestřídmostí, nepokorou, nezodpovědností a leností.“

DOVĚTEK: Součástí dovětku by mělo být popsání ZÁKLADNÍCH VĚCÍ, které by vám měl učitel při zasvěcení předat. Nezapomínejte však, že každý mistr má právo k reiki připojit svou praxi, svoje meditace a postupy tak, jak sám uzná za vhodné….

Reiki 1. Důležitá je teorie o tom co reiki je, jak funguje. Tak, abyste na principu kvantové fyziky pochopili její základ. Rizikové působení s reiki – na co si dát pozor, abyste nikoho nepoškodili. Pak následuje zasvěcení – řízené Duchem. Poté tréning jak se rukama naučit cítit energie bezdotykově. Dál bezdotyková diagnostika na těle (čakry, bloky, chybění energie ) plus schopnost srovnání těchto indispozic. Po kurzu byste měli umět dávat reiki sobě i druhým, vědět jak ošetřit léčebný záchvat a jak se dál trénovat v jasnocítění a jasnovnímání.

Reiki 2. Zasvěcení (což znamená znovuprotažení energií, odstranění zbytečných bloků, vlastně jde o velmi silnou terapii ). Technika působení na neomezenou vzdálenost, diagnoza na dálku (několik druhů), působení do minulosti do příčin dnešních problémů, ovlivňování situací, působení do budoucnosti, čistění rodu a karmy, kontakt s duchy a anděly. Otvírání reiki kanálu – mezidimenzionální brány, která přibližně po dva měsíce na konkrétně zvoleném místě automaticky vypouští reiki. (třeba nad lůžkem nemocného v nemocnici)

Reiki 3 – mistr učitel – zasvěcení, symbol DKM , předání všech svých teoretických znalostí z reiki – další symboly, techniky atd. Nácvik různých způsobů zasvěcení – opět, pokud mistrovi nestačí ta nejzákladnější metoda prostá Ega.

Věřím, že jsem mnohým zvedla mandle. V mém životě bylo hodně věcí, které jsem nedokázala strávit a které mě rozčílily. Jenže pak to ve mně vrtalo, já je prozkoumala a mnohdy se stalo, že jsem svůj názor přehodnotila a uznala svůj omyl. Možná to můžete také zkusit. Už to, že jste dočetli až sem, něco znamená.

Článek jsem psala, ale hlavně pro ty, kteří neměli štěstí na svého mistra a ani je nenapadlo pátrat po pravdivosti, či přesnosti věcí, které byly předány zdánlivou autoritou. Mnozí takoví u mě v minulosti nalezli poklad hlavně v množství informací, na co všechno a jak snadno, lze reiki používat a stát se tak svobodnou bytostí, která skutečně mění svou realitu, svůj osud. Možná, že tento článek pomůže podobně i vám.

CO SI DOVOLÍŠ, TO TI DOVOLÍ BŮH……..

V Jihlavě listopad 2016

93 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

EGREGOR

bottom of page